hello ötletek

6 dolog, amit megtehetsz, hogy a karácsony ne a rohanásról és a stresszről szóljon

Sokan vagyunk, akik szerint a karácsony a legnagyobb ünnep az összes közül, és ilyenkor igyekszünk igazán ünnepi hangulatot teremteni – a szívünkben és a környezetünkben egyaránt. Még akkor is, ha a mindennapok, a sok rohanás és stressz ezt látszólag megnehezítik.

Szerencsére vannak trükkök, módszerek arra, hogyan tegyük a karácsonyt igazán ünnepivé – kapkodás és idegeskedés nélkül.

Díszítsünk. Díszítsünk fel mindent
Az túlzás, ha már októberben mindenhol a karácsony tódul elénk, ám november végén, december elején már bátran nekiállhatunk hangolódni az ünnepekre. Elkezdhetjük a díszítést. Nem csak az otthonunkat, bár természetesen nagyban befolyásolják a hangulatot a fényfűzérek, koszorúk, fenyőágak, gyertyák, hanem minden mást is díszíthetünk. Díszíthetjük a munkahelyünk (lehetőségek szerint), a sütiket, az üzeneteinket, jegyzeteinket, díszíthetjük a körmünk, az arcunk, akár még a kutyára is adhatunk ünnepi viseletet. Díszítsünk fel mindent, hadd járja át a lelkünk az ünnep hangulata.

Készítsünk ajándéklistát
A karácsonyi ajándékok átvétele csak a szórakozás fele. Az egyetlen dolog, ami jobb a karácsony ajándékoknál, az, amikor a szeretteinknek keressük a tökéletes ajándékot. Persze csak akkor, ha ezt nem hagyjuk az utolsó pillanatra, és nem lesz az egészből kapkodás. Ezért érdemes időben ajándéklistát készíteni, összeírni, kinek mit szánunk, majd kipipálni azokat, amik már megvannak.

Szedjük pontokba a tennivalókat
A káosz legtöbbször abból fakad, ha össze vissza kapkodunk, rendszertelenül. Ennek megelőzésére érdemes listát készíteni a tennivalókról, akár hetekkel előre. Díszítés, bevásárlás, karácsonyi menü, vendégek fogadása, utazás – minden felkerülhet rá időrendben. Ha szépen lista szerint haladunk előre, biztosan időben elkészülünk mindennel, nem marad el semmi, így nem lesz okunk a feszültségre, és karácsonykor elégedetten dőlhetünk hátra, és élvezhetjük szeretteink társaságát.

Tervezzük meg a menüt
A karácsony egyik sarkalatos kérdése a mit eszünk kérdéskör. Bár a hagyományos karácsonyi menü a legtöbb családban minden évben ugyanaz, lehetnek változások, újdonságok. A hozzávalók beszerzése is több gonddal jár, mint egy átlagos nagybevásárlás. Érdemes összeírni a menüt, majd összeszedni a hozzávalókat is. Mézeskalács, töltött káposzta, halászlé, bejgli – legyen minden rajta a listán, így nem kell bosszankodnunk és plusz köröket futnunk az utolsó pillanatban.

Számoljunk vissza
A visszaszámlálás valamiért hihetetlen megnyugtató. Talán mert megbízható és kiszámítható ütemet ad a mindennapoknak. Tökéletes visszaszámoló eszköz lehet az adventi naptár, ami az ajtók nyitogatásával szépen lassan hangolja ünnepi hangulatra a szívünk. Nem csak a gyerekeknek nagyszerű móka, mi felnőttek is élvezhetjük áldékony hatását. Kis kreativitással készíthetünk saját változatot magunknak, párunknak is.

Legyünk mindig vidámak
Ez talán a legfontosabb szabály az összes közül. Végül is a karácsony nem csak arról szól, hogy hatalmas összegeket költsünk el, vagy hogy elkényeztessük a  gyerekeinket/szüleinket/nagyszülőket/másokat. Inkább arról szól, hogy összejövünk, és megünnepeljük az élet minden jó részét. Így a legjobb, amit tehetünk, ha a karácsonyi készülődés alatt boldogok vagyunk. Ez az év egyetlen időszaka, amikor igazán jók az emberek, amikor több a szeretet. Amikor nem gyűlöljük egymást. Használjuk ki.