hello nyár

Így óvd a szemed nyáron – tippek a hatékony védelemért

Végre itt a nyár, ami azt jelenti, hogy a pulóvereknek, melegebb holmiknak és a hidegebb időkre való krémeknek végre a szekrényben a helyük, helyettük előkerülhetnek a fényvédő krémek, a nyári ruházat és a napszemüveg. A nyár azt is jelenti, hogy sokkal több időt töltünk a szabadban. Ilyenkor sokkal jobban kell ügyelnünk a szemünkre és a bőrünkre is.

Íme néhány alapvető tipp a szem védelmében, amiket jó betartani nyáron:

Viselj napszemüveget, amikor a szabadban tartózkodsz
Ahogy napvédő krém nélkül nem megyünk ki, mert könnyedén leéghetünk, ugyanúgy, egy napsütéses napon ne menjünk ki napszemüveg nélkül sem, ugyanis sok káros hatás érheti a szemünk, többek közt leéghet a szaruhártyánk. Ezt az UV sugárzás okozhatja. A legjobb, ha napszemüveget viselünk, amit az üzletközpont üzleteiben, optikákban, drogériákban gyorsan beszerezhetünk. A minőségre azonban mindenképpen oda kell figyelni!

A szemvédelem nemcsak a napsugárzás elkerülése érdekében fontos. Akkor is szemvédőt kell viselnünk, ha szabadtéri tevékenységeket végzünk, ahol fennáll annak a veszélye, hogy valami belemegy a szemünkbe és hosszú távú sérülést okoz, például a fűnyírásnál. Mindig viseljünk védőszemüveget, de legalább napszemüveget, hogy megvédjük a szemünk a lehetséges károsodásoktól.

Akkor is viseljünk napszemüveget, ha kontaktlencsénk van
Míg számos kontaktlencse márka UV-védelemmel készül, ezek csak a szem közepét, és nem a szaruhártya területét fedik le, ami azt jelenti, hogy a részleges védelem ellenére sem árt a napszemüveg a még fennálló napkárok elkerülése érdekében. Ezen felül a nap szárazságot és irritációt okozhat, ha kontaktlencsét viselünk napszemüveg nélkül. Egy csinos napszemüveg amúgy is öltöztet, így nem árt beszerezni egyet, ha van rá lehetőségünk. Járjunk nyitott szemmel az üzletközpontban, biztosan találunk néhány szuper darabot.

Viseljünk sapkát vagy kalapot a szem védelme érdekében
A napszemüvegek kiegészítéseként jól járunk, ha egy szélesebb karimájú kalappal vagy szemellenzős sapkával is óvjuk a szemünket a káros sugaraktól. Ez is csökkentheti a káros UV-sugárzás kockázatát a szemünkön, és hosszú távon hozzájárulhat súlyos szemproblémák elkerüléséhez.

Szemüveg úszás közben is? Igen!
Ha a medencében szeretnénk időt tölteni, akkor se felejtsük el vinni a szemüveget, ha lehetőségünk van rá. Úszáshoz használjunk úszószemüveget, ami a medence klórozott vizének káros hatásaitól véd, ha pedig csak lebegünk, a napszemüveg is remek választás.

A szem védelme minden évszakban fontos, ilyenkor nyáron azonban jól járunk, ha kiemelt figyelmet fordítunk szemünk védelmére.

Mire kell mindenképpen odafigyelni, ha napszemüveget vásárlunk?
Az UV sugarak káros hatásaival szerencsére mára mindenki tisztában van, így az sem titok senki előtt, hogy csakis olyan szemüveget szabad megvásárolni, ami megfelelő UV-szűrővel van ellátva. Ha ugyanis olyan szemüveget veszünk, aminél ez nincs, azzal nagyon sokat ártunk a szemünknek, hiszen a sötét lencse miatt a pupilla kitágul és több káros UV-sugár jut a szembe, ha nincs megfelelő szűrő. 

Fontos, hogy olyan szemüveget vásároljunk, amin megtaláljuk a CE jelzést, ugyanis ezek a szemüvegek felelnek meg az európai irányelveknek.

Forma szempontjából mindenki válassza az arcához legjobban illőt, arra érdemes odafigyelni, hogy a nagyobb lencséjű napszemüvegek nagyobb védelmet nyújtanak, ezeknél ugyanis oldalról is kevesebb fény szűrődik be.

Üzletközpontunkban járva keresd a minőségi, trendi szemüvegeket szemed védelmében.