hello ötletek

Teremts a családodnak új karácsonyi hagyományokat

Mindannyiunknak megvannak a maga karácsonyi hagyományai, amik többnyire még gyerekkorunkból erednek, és tulajdonképpen olyan hagyományok, amit a szüleink teremtettek: szaloncukor kötözése, karácsonyi menü, adventi koszorú és sok egyéb egyéni hagyomány.

Gondoltál már arra, mi lenne, ha lennének új hagyományaid, amiket te teremtesz, és a gyerekeid viszik majd tovább? Hoztunk néhány ötletet, amit az idén kipróbálhatnál te is. Talán tetszenek, és teremtesz te is egy új szokást a saját szeretteid körében:

Készíts saját kezűleg képeslapokat!
Régen, az internet, a mail, chat és az emojik térhódítása előtt karácsonykor sokan küldtek képeslapot a szeretteiknek, aztán ez a hagyomány lassan elkopott.
Mi lenne, ha leporolnád? Csak ezúttal készítheted te a képeslapot, amit akár saját kezűleg is kézbesíthetsz. Rajzolj, fess, ragassz, csillámoz – készíts teljesen egyedi karácsonyi üdvözlőlapot – garantáltan örülni fog neki, aki kapja.

Szerezd be a saját csúnya pulcsid!
Tudod, kötött, sötétkék, zöld vagy piros és borzasztóan giccses. Rénszarvas, télapó vagy hóember pompázik rajta és senkinek sem áll jól, viszont mindenkinek mosolyt csal az arcára. Ha még nincs, itt az ideje, hogy te is beszerezd a sajátod, és nevettess meg mindenkit. Felveheted szenteste, és készíthetsz benne vidám fotókat is, amik belekerülhetnek a családi emlékalbumba.

Legyen alternatív karácsonyfád!
Eddig minden évben élő fenyőd volt, de szeretnél valami mást? Műfenyő helyett készítsd el a saját, egyéni, helytakarékos karácsonyfád. Ma már az internetről számtalan ötlet leszedhető, és nem is kell hozzá hatalmas beruházás, sem kézügyesség. Ha együtt szoktátok díszíteni a fát a gyerekekkel, a barkácsolásba is befoghatod őket. Legyen ez egy új, közös családi program!

Készíts egy képet a családdal, minden évben ugyanott, ugyanúgy
Fotó minden évben készül. De ugyanott, ugyanabban a pózban? Nemigen. Idéntől próbáld ki. Ugyanabban a pózban készíts egy fotót a családodról minden évben ugyanazon a helyen. Nagyon jó lesz megfigyelni, hogyan változik mindenki az évek során.

Készíts újévi jóslatok tégelyt!
Fogj egy dunsztosüveget és dekoráld ki kedved szerint. A karácsonyi vacsora után kérd meg a családot, mindenki írja le, mi fog történni szerinte a következő évben, és tedd bele a jóslatokat az üvegbe. Jövő karácsonykor vegyétek elő, és nézzétek meg a jóslatokat, kinek a tippje igazolódott be.

Hagyományos tradíciókat is becsempészhetsz az ünnepi készülődésbe, ha a ti családotokban eddig nem voltak szokásban:

Készíts mézeskalácsházat!
Talán kalácsot szoktál sütni, de vajon házat készítettél-e már? Lehet, hogy elsőre nagy falatnak tűnik, de ne félj, nem lehetetlen. Légy merész, és fuss neki! Hatalmas élmény és remek dekoráció válik belőle. Ha pedig nem sikerül? Nos, a darabok biztosan nem mennek kárba, nem igaz?

Minden évben új dísz!
Az evidens, hogy minden évben kerülnek ki a lakásba és a fára díszek? Na de van-e mindenkinek saját dísze? Ugye, hogy nincs? Látogassatok el az üzletközpontba, és minden családtag válasszon magának egy saját díszt, ami a fára kerül. Ismételjétek meg minden évben – a család imádni fogja a visszatekintést, és a fa is minden évben megújulhat kicsit.

Levél a Mikulásnak, Jézuskának!
Ha van gyermek a családban, és eddig még nem történt meg, írjatok közösen levelet a Mikulásnak, Jézuskának. Ha jó fej vagy, a postára is elmehettek. Egy kis turpissággal a saját címedre fel is adhatod a levelet, hadd legyen élmény ez is a kicsinek. Ugyanúgy szuper, ha a címzett válaszol. Ehhez nem kell más, mint régies betűtípussal megírnod a választ, és bedobnod a postaládátokba.