hello
hétköznapok

Hat módszer az immunrendszer természetes erősítésére ősszel

A forró nyár után ősszel a nappalok rövidebbé, az éjszakák hűvösebbé válnak, a szervezetünk pedig nem tudja követni a hirtelen változásokat, ezért gyakoribbak a megbetegedések. Ilyenkor törekednünk kell arra, hogy szervezetünket felkészítsük a változékony hónapokra. Meg kell erősítenünk az immunrendszerünk, hogy elkerüljük az ősszel jellemző légúti betegségek kialakulását, kiküszöböljük az ilyenkor gyakran jelentkező ólmos fáradtságot.

Íme hat dolog, amivel természetesen növelhetjük az immunitásunkat:

Együnk egészséges ételeket, fogyasszunk probiotikumot
Nyáron könnyű megfelelő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, de erre ősszel is megvan minden lehetőség, hiszen ez az évszak is kínál szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, amik mind egészségesek. A könnyű, nyári saláták helyett ilyenkor érdemes meleg ételeket, leveseket, főzelékeket fogyasztani. Nem árt, ha az étrendünkben szerepet kapnak a fehérjék és a probiotikumot tartalmazó ételek is. Ez utóbbiak kiválóak az immunitás erősítésére és a bélműködésre is nagyon jó hatással vannak.

Fogyasszunk tehát szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, növényi és állati fehérjéket, mint bab, lencse, diófélék, magvak, tojások és tejtermékek, probiotikumot tartalmazó ételeket, mint savanyú káposzta, túró, joghurt, kefír, és ne hagyjuk ki az étrendünkből a fokhagymát sem, ami erősíti az immunrendszert és segít elkerülni a megfázást. Érdemes odafigyelni arra is, hogy kevesebb finomított cukrot és lisztet együnk, mert ezek aláássák az immunrendszert.
Az üzletközpont drogériáiban különböző vitaminkészítmények és étrendkiegészítők közül választhatunk, ezek is hatékony segítséget nyújthatnak az őszi hónapokban.

Igyunk sok folyadékot
Minden évszakban kiemelkedően fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása. Igyunk már rögtön ébredéskor meg egy pohár vizet, hogy jól induljon a nap. A szervezet kiszáradt az alvástól, a reggeli ivás remek módja, hogy azonnal orvosoljuk ezt. Vannak, akik nem szeretnek vizet inni, nekik ősszel remek alternatívát nyújthatnak a koffeinmentes teák, amiket beleszámíthatunk a napi folyadékmennyiségbe.

Mozogjunk rendszeresen
Gyakran úgy gondolunk a testmozgásra, mint a krónikus betegségek, például a szívbetegségek és a magas vérnyomás megelőzésének eszközére, vagy a testsúly kontrollálás módjára. De a testmozgás igazából hozzájárulhat az általános jó egészség megőrzéséhez, beleértve az egészséges immunrendszert. 

Ilyenkor ősszel elő lehet venni a futócipőt, kerékpárt, egyéb sporteszközöket, ki lehet menni a természetbe és lehet aktívan mozogni. Aki nem akar a szabadban edzeni, mehet edzőterembe, uszodába is. A lényeg, hogy a sport legyen része az életünknek ősszel is. Ettől nem csak a közérzetünk lesz jobb, de az immunrendszerünk is erősödik.

Aludjunk jól, aludjunk eleget
Az alvás regeneráló folyamat a szervezet számára. Megfelelő mennyiségű vagy minőségű alvás hiányában a természetes immunsejtjeink vagy T -sejtjeink száma csökken, ha azonban jól alszunk, erősödik az immunitás. Ha nem alszunk eleget, biztosan növeljük a megfázás vagy influenza kockázatát, ezért törekedjünk arra, hogy napi legalább 7 óránk jusson alvásra.

Kerüljük a stresszt
A stressz kimerít. Ha állandó stressznek vagyunk kitéve, és a szervezetünk folyamatosan arra kényszerül, hogy legyőzze azt, nagyon hamar kimerül, így nem tud védekezni a megbetegedések ellen. A stresszoldás egyik módja az, ha időt adunk magunknak az „öngondoskodásra”. Ezzel fel tudjuk tölteni a lemerült akkumulátorokat. Legyen az olvasás, masszázs, séta, vagy bármi más tevékenység, a lényeg az, hogy segítsen ellazulni és pihenni.

Stimuláljuk a testet
A megelőzés a legjobb gyógyszer. Ennek szellemében több területen támogathatjuk a szervezetünket, hogy megfelelően tudjon védekezni. Az ételekkel és megfelelő mennyiségű itallal a bensőnket támogatjuk, a masszírozással kívülről segíthetünk. Stimulálhatjuk vele például a nyirokrendszert. A szaunázás is remek hatással lehet a testre, hiszen a méreganyagok a bőrön keresztül távozhatnak, de stimulálja a keringést és pihentet is, mindez pedig javítja az immunrendszert.

Az ősz a maga változékonyságával a betegségek időszaka, ám egy kis odafigyeléssel megőrizhetjük kondíciónkat, és egészségesen vészelhetjük át ezeket a hónapokat is.